Initiatief ODIN ’92 wordt landelijk succes

  • 21 juli 2020

Toen in maart het coronavirus alles op zijn kop zette, waaronder de danssport, bedacht ODIN ’92 een landelijke danschallenge. In deze gekke coronatijd deden veel dansverenigingen hun uiterste best om op afstand vanalles te regelen voor hun leden; zoals leuke challenges, online lessen en later zelfs ook buitenlessen. ODIN ’92 leek het leuk om niet alleen uitdagingen voor eigen leden te bedenken, maar ook een landelijke challenge op te starten: We’re all in this together!

Aan het woord is leidster Denise Kroese, bedenker en aanjager van de challenge: ‘Toen ik bezig was met een nieuwe uitdaging voor de leden, kwam ik op het idee om een landelijke uitdaging op te starten. Precies in het seizoen dat we allemaal demo’s en wedstrijden zouden hebben, viel ineens alles weg. Het leek mij zonder al deze optredens leuk om de dansscholen en -verenigingen toch een beetje met elkaar te kunnen verbinden. Ik dacht: hoe gaaf zou het zijn als we het hele land ‘samen’ aan het dansen krijgen?’

De hele vereniging werd enthousiast van dit idee en zo is men begonnen met de challenge. Leden van verschillende leeftijden en groepen werden gevraagd om mee te werken aan een dansvideo. Samen (maar toch iedereen vanuit hun eigen huis in verband met de coronaregels) hebben zij een video opgenomen op het nummer We’re all in this together van High School Musical. Vervolgens zijn er 3 andere dansverenigingen genomineerd om hetzelfde te doen; dus een dansvideo opnemen op dit zelfde nummer en weer 3 anderen te nomineren. De dansvideo is te vinden op de Facebook, Instagram en YouTube van ODIN ’92.

De landelijke challenge werd door andere dansverenigingen heel enthousiast ontvangen. Maar liefst 13 dansverenigingen vanuit het hele land hebben de challenge al uitgevoerd. Daarnaast zijn nog 22 andere dansverenigingen genomineerd om hetzelfde te doen. Allerlei creatieve inzendingen kwamen binnen. In de loop van de weken werd de ontwikkeling in de versoepeling van de regeringsmaatregelen omtrent corona zichtbaar in de dansvideo’s. Zo zie je in de eerste video’s dat iedereen alleen en thuis aan het dansen is toen de regel was om zoveel mogelijk thuis te blijven. Later is zijn de maatregelen versoepeld en mochten kinderen weer buiten sporten zonder de 1,5 meter aan te houden. Dit is terug te zien in de latere dansvideo’s waarin hele groepen samen in de buitenlucht aan het dansen zijn.

ODIN ‘92 kreeg zelfs het bericht dat het initiatief een plek heeft gekregen op de website van Dutch Gymnastics, het officiële gymsportnetwerk van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Gaaf om te zien hoe een kleine ingeving uit kan groeien tot een landelijk succes.